Opblaasbare afdichtingen

AST is de specialist op gebied van opblaasbare afdichting. Door gebruik te maken van de productie mogelijkheden van onze trouwe partners en de productie in eigen beheer te houden, kunnen wij zorgen voor een vlotte doorlooptijd en praktische invulling van kosten. De ruim 30 jaar lange ervaring op gebied van afdichtingen stelt ons in staat om oplossingsgericht te werk te gaan voor alle soorten van industrie. Of het nu de voedingsmiddelen industrie betreft of de energie opwekking industrie, voor ons is niets vreemd. Wij kunnen u helpen als het om prototypen gaat of gewoonweg enkelstuks of grotere series.

Ontdek de uitmuntende kwaliteit van opblaasbare afdichting

Kwaliteit staat steeds voorop. Al onze uitvoeringen van opblaasbare afdichting wordt uitgebreid getest en worden pas geleverd als we er zeker van zijn dat de kwaliteit en functionaliteit optimaal is. Het zal u dan ook niet verbazen dat wij per opblaasbare afdichting een testcertificaat meeleveren zodat alle afdichtingen 100% gegarandeerd zijn.

De verschillende karakteristieken

Opblaasbare afdichtingen zijn buisvormige elastomeren afdichtingen die worden geactiveerd door inwendige druk. Om deze reden kunnen de afdichtingen enkel worden geactiveerd op de momenten waarop dit nodig is. Dit verlengd levensduur en vergroot het gebruikersgemak van apparatuur of machines. De opblaasbare afdichtingen kunnen worden gebruikt voor een groot aantal toepassingen waaronder deuren of luiken van schepen, vacuüm- of overdruk kamers etc. Het brede programma aan standaard profielen, maar ook de mogelijkheden om praktisch elk profiel te maken, zorgen er voor dat er altijd een oplossing voor uw toepassing voor handen is.

Hoe gaan wij te werk?

De afdichtingen worden geactiveerd door lucht of in enkele gevallen door andere gassen of water. De opblaasbare afdichting wordt verkregen door de contactdruk tegen het tegenliggende vlak. Wanneer de afdichting in een groef wordt ondersteund wordt deze beschermd tegen schade aan de zijkanten van de afdichting en daarnaast ondersteund tegen axiale verplaatsing. Deze groeven kunnen ook worden opgebouwd door gebruik te maken van in de markt verkrijgbare aluminium profielen.

Diverse speciale afdichtingen

Mocht u in onze documentatie of op onze internetsite niet precies de afdichting of het materiaal vinden welke voor uw toepassing geschikt is, neem dan contact met ons op om uw toepassing te bespreken met 1 van onze specialisten. Wij helpen u graag verder.

De toepassingen van opblaasbare afdichting

Het aantal mogelijke toepassingen voor opblaasbare afdichtingen is vrijwel onbegrensd. De toepassing adviseren wij als het ongewenst is gebruik te maken van afdichtingen die niet altijd geactiveerd moeten zijn. Denk hierbij aan ongewensten slijtage delen, ongewenste wrijving of andere weerstanden of aansluitingen van tijdelijke of intermitterende aard.

 • Poeder of bulk overslag of verwerking
 • Elektronica en semiconductor industrie
 • Papier verwerkingsmachines
 • Lopende banden, stoppen en stootrubbers
 • Voedingsmiddelen machinerie
 • Scheepvaart en offshore
 • Jachten of botenbouw
 • Transport
 • Medische industrie
 • Luchtvaart
 • Robotica, klemmen etc.
 • Vloeistofsystemen, tijdelijk onderhoud etc.
 • Nucleaire industrie
 • Wijn of drank opslag en verwerking
 • Textiel verwerkende industrie
 • Overstromingsbescherming
 • Hout verwerking
 • Industriële wasmachines

Het materiaalgebruik voor opblaasbare afdichting

Opblaasbare afdichtingen zijn er in een groot aantal materialen. De basis eigenschap van het materiaal moet flexibiliteit zijn. Opblaasbare afdichtingen zijn er in Silicone, EPDM, NBR, etc. FKM afdichtingen zijn alleen toepasbaar en te produceren wanneer er gebruik kan worden gemaakt van een inklemming. Wij adviseren u graag over de mogelijkheden. Een chemische bestendigheidstabel is bijgevoegd om de keuze te vergemakkelijken. In geval van twijfel kunt u contact opnemen voor overleg met 1 van onze specialisten.

Let op: EPDM, SBR en silicone kunnen alleen worden geactiveerd door middel van olievrije compressor lucht.

 • EPDM: Is uitstekend bestand tegen Ozon, UV straling door zonlicht, stoom, water en fosfaatester typen hydraulische vloeistoffen. Het kan geproduceerd worden volgens de regels voor voedselveiligheid wat het ideaal maakt voor toepassingen met voedsel of toepassingen in de medische sfeer.
 • Silicone (VMQ): Deze materialen hebben een uitstekende temperatuurbestendigheid. Een compound is beschikbaar voor zeer hoge temperaturen en met brandveiligheid keur. Silicone is uitstekend bestand tegen Ozon, zuurstof, UV licht en veroudering. De uitstekende chemische eigenschappen maakt het geschikt voor voeding en medische toepassingen. De materiaal eigenschappen zorgen voor optimale opblaasbare afdichting ook bij minder gladde oppervlakten. Daarentegen is de mechanische sterkte van het materiaal beperkt. Het wordt dan ook niet geadviseerd voor bewegende toepassingen.
 • NBR: Is uitstekend bestand tegen olie en brandstoffen. Het materiaal kan veel zuuroplossingen verdragen en is geschikt voor silicone olie en smeermiddelen. Het wordt niet aanbevolen voor fosfaatesters gebaseerde hydraulische vloeistoffen. Het materiaal is slechts bij uitzondering geschikt voor Ozon en UV licht.
 • FKM: Staat ook bekend als Viton en heeft een brede chemische bestendigheid en een hoog temperatuurbereik tot wel 260 graden Celsius. De elastische eigenschappen laten echter te wensen over en zeker de geheugen eigenschappen zijn minder goed als bij andere elastomeren. Dit maakt het slechts bij uitzondering geschikt voor opblaasbare afdichtingen.

De instructies voor het ontwerp

Omdat opblaasbare afdichtingen zowel axiaal als ook radiaal kunnen worden toegepast is het belangrijk van tevoren te bepalen of bochten en hoeken wel of niet moeten worden gemaakt in voorgevormde mallen. Om dit te bepalen is het verstandig om als u uw eigen ontwerp maakt, dit te overleggen met onze specialisten. Zo kan bepaald worden of de uitvoering ook daadwerkelijk kan gaan functioneren volgens uw verwachting. Soms zijn kleine aanpassingen gewenst om uw ontwerp tot een succes te maken. In onze producttekeningen en tabellen vindt u de specificaties die u nodig heeft om tot een gewenst ontwerp te komen. Wilt u uw toepassing eerst met onze specialisten bespreken en het ontwerp aan ons overlaten, kan dit natuurlijk ook. Wij zijn in de gelegenheid om van elke toepassing een ontwerp aan te leveren zodat u er zelf nauwelijks aandacht aan hoeft te besteden.

Luchtaansluitingen/ventielen en kleppen

Onze opblaasbare afdichtingen kunnen op vele manieren worden voorzien van luchtaansluitingen. De plaats waar de aansluiting wordt gemaakt is afhankelijk van uw wensen maar kan nooit worden gemaakt op het vervormende deel van de afdichting. Bij de meeste profielen wordt de aansluiting geplaatst op de basis van de afdichting. In sommige gevallen kunnen de aansluitingen op de eindstoppen worden geplaatst. Ook bestaat bij sommige profielen een mogelijkheid de aansluiting op de zijkant van het profiel te plaatsen. Echter, is het altijd verstandig de aansluiting in overleg met onze technische specialisten te bepalen. De afdichtingen kunnen worden voorzien van een luchtslang van elke gewenste lengte maar ook kunnen er stalen ventielen worden geplaatst van elke soort denkbaar materiaal waaronder RVS 316 of messing. Ook het aantal varianten in ventielen is praktisch onbeperkt. Zit uw voorkeur niet tussen onze standaard series, vraag gerust naar de mogelijkheden.

De aandachtspunten van afdichtingsoppervlakten

Alhoewel de oppervlakten waarop opblaasbare afdichtingen kunnen afdichten veel minder kritisch zijn als de oppervlakte gesteldheid van dynamische afdichtingen, zijn er toch een paar aandachtspunten. Oppervlakten mogen nooit scherpe groeven of scherpe randen vertonen. Ook mogen de deklagen nooit van een materiaal zijn dat chemische aantasting van de afdichting tot gevolg heeft. Heeft u hierover specifieke vragen kunt u deze natuurlijk altijd aan ons stellen.

Onze aanbevelingen voor de installatie

Hogedruk afdichtingen is een soort opblaasbare afdichting. Bij deze methode worden altijd in een gesloten groef geplaatst zonder dat daar overtollige ruimte is waarheen de afdichting kan uitzetten. Er is slechts ruimte in de richting waarin de opblaasbare afdichting moet uitzetten. Het is aan te bevelen de afdichting te verlijmen met de onderkant van de groef. In alle gevallen moet worden voorkomen dat de verlijming ook plaats vindt op de zijkanten van de opblaasbare afdichting waaruit de rek moet komen bij activering. We kunnen u indien nodig voorzien van de juiste lijmsoort met toebehoren. Lagedruk afdichtingen kunnen in een groef worden verlijmd waarbij de opblaasbare afdichting meer ruimte mag hebben dan enkel de omtrek van de afdichting. Om goed functioneren van de afdichting te garanderen, adviseren wij de oppervlakten grondig te reinigen en alle onregelmatigheden of scherpe delen te verwijderen. Om goede verlijming te krijgen is het naast gebruik van de juiste lijmsoort belangrijk de oppervlakten goed te ontvetten. De luchtaansluiting wordt altijd als eerste in de daarvoor bestemde opening gemonteerd. Vervolgens wordt de opblaasbare afdichting regelmatig verdeelt over de daarvoor bestemde groef. Als dit niet goed wordt gedaan zal de afdichting een onregelmatige uitzetting geven met als mogelijk gevolg slecht functioneren. De afdichting mag pas geactiveerd worden als deze volledig is ingebouwd en een tegenliggend vlak is geïnstalleerd. Opblazen van de afdichting in de vrije ruimte kan scheuren als gevolg hebben.

Afdichtingen en materialen voor zeer schone (ultra clean) toepassing

In sommige gevallen kan niet worden gewerkt met standaard geproduceerde of verpakte afdichtingen en/of materialen maar moet de opblaasbare afdichting een hoge mate van zuiverheid hebben. Ook kunnen uit het materiaal uittredende stoffen tot problemen leiden in sommige toepassingen. Hiervoor hebben wij specifieke afdichtingsmaterialen en behandelingsmethoden. Indien van toepassing voor uw applicatie, vraag er naar bij onze technische specialisten. Ook voor de voeding- en medische industrie hebben wij materialen beschikbaar die voldoen aan de strengste normen op gebied van voedsel of medische veiligheid. Denk hierbij aan bijvoorbeeld FDA en EC keurmerken.

Membraam einden

Uniek is de mogelijkheid om in plaats van eindstoppen die niet of maar gedeeltelijk kunnen worden opgeblazen, membranen op de uiteinden van een opblaasbare afdichting toe te passen. Dit zijn dunnen elastische afdekrubbers die het mogelijk maken een gedeelde opblaasbare afdichting toe te passen waarbij de uiteinden ook tegen elkaar afdichten. Ook kan op deze manier de gehele afdichtinglengte worden benut om daadwerkelijk af te dichten.

Vraag om vakkundig advies

Heeft u vragen over de bovenstaande informatie? Of wilt u weten wat de mogelijkheden zijn voor opblaasbare afdichting in uw situatie? Neem contact met ons op door te bellen naar +31 (0)164-743113 of mail naar info@advancedsealingtechnology.nl.

Disclaimer

This information is based on many years of experience in the application of inflatable sealing. However, unknown parameters and conditions may restrict general statements during usage. It is vital that users satisfy themselves as to the suitability of individual products through adequate testing. For this reason and due to the wide range of applications of our products, AST B.V. can accept no liability as to the suitability or correctness of our recommendations in individual cases. The application limits for pressure, temperature, medium and velocity given in this internet site are maximum values determined in the test laboratory. During practical applications it should be remembered that due to the interaction of the operating parameters, the maximum values must be set correspondingly lower. For exceptional operating conditions, please contact us.

N

Kwaliteitsproducten

N

Persoonlijk advies

N

De ideale partner

Vrijblijvend contact

  Vraag vrijblijvend een offerte aan

  Share This